Tips til at behandle muskelømhed

Tips til at behandle muskelømhed

Er dine muskler ømme eller trætte efter en hård træning eller lang arbejdsdag? Så læs med her.

Af Kathrine A
21. april, 2022

Hvorfor bliver vores muskler ømme? 
Ømhed eller smerter i musklerne opstår ofte på dagen eller dagen efter hård fysisk aktivitet. Det sker oftest fordi vi har brugt en større belastning, eller fordi vi har brugt musklerne mere end vi plejer. Muskelømhed kaldes også for DOMS (Delayed Onset of Muscle Soreness) indenfor træningsverdenen. Ømme muskler kan komme af gentagende og ensformigt arbejde (f.eks. foran en computer), gentagne tunge løft, fastlåst arbejdsstilling eller psykisk eller fysisk stressende arbejde. 
Smerterne forsvinder oftest af sig selv indenfor en uge, men hvis man gerne vil optimere restitutionen og hurtigere igang, er der råd at hente! 

Stræk ud og få rigeligt med væske

Der er delte meningen om, hvor meget udstrækning gør for ens ømhed og restitution, men uanset hvad er det gavnligt for kroppen at strække ud efter træningen eller løbeturen.
Det er også vigtigt at drikke nok vand og få dine proteiner, da det hjælper din krop med at genopbygge musklerne, og gør at du får det optimale ud af din dag.

Få nok søvn 
Der er mange grunde til, at søvn er vigtigt, og restitution kan tilføjes til den liste. Vi restituere nemlig hovedsageligt, nå vi sover, og derfor er det vigtigt ikke at være i søvnunderskud og i stedet få den søvn som kroppen har brug for. 

Giv dine muskler en restituerende og dybdegående massage
Hvis du er typen der døjer med ømhed i musklerne, kan det være det er tid til at investere i en massagepistol. En massagepistol behøver ikke koste en formue, og når du har den, kan du hver dag få en dybdegående og afslappende massage derhjemme. Massagepistolen fra Musclepain har vundet flere ‘bedst i test’ og er anbefalet af både atleter og fysioterapeuter. Du kan læse mere om selve produktet her.

Fordelene er mange. Massagen kan både forebygge og behandle muskelømhed og smerter, og ligesom udstrækning renser den også kroppen for mælkesyre og kan endda hjælpe dig med at sove bedre. Massagepistolen kan også være en tilføjelse til din udstrækning, så kan du læne dig tilbage og lade massagepistolen gøre arbejdet. 

En massage øger ilttilførslen og blodcirkulation, hvilket også optimerer restitutionstiden. Med massagen vil ilten bliver hurtigere pumpet rundt i kroppen og ud til musklerne og det fremskynder resitutitionen, så du slipper for ømheden mere end højest nødvendigt. 

Varmebehandling
Varme er med til at få musklerne til at slappe mere af og dermed lindre smerterne. Varmen giver en lokal temperaturstigning og sætter ekstra gang i blodgennemstrømningen. Det løsner op for muskelspændingerne og har en lindrende effekt på ømheden. Det kan gøres med et varmt bad, men det kan også gøres effektivt med enten et varmetæppe eller en massagepude. Varmepuden har også indbygget massage og kan bruges flere steder på kroppen, blandt andet benene og i nakken. Begge dele kommer med infrarød varme, som i særdeleshed er godt til ømme muskler og spændinger, og det er et genialt produkt, når du vågner om morgenen helt øm i kroppen til lige at få gang i en muskler igen og få dem varmet op.