Sådan behandler du ondt i lænden

Tips til at behandle ondt i lænden

Smerter og ubehag i lænden kan være hæmmende - i denne artikel vil jeg komme med tips til hvordan du bedst og hurtigst kommer smerterne til livs

Af Kathrine A
21. april, 2022

Hvor langt tid har man ondt i lænden?
Smerter i lænden/nedre del af ryggen er kategoriseret ved, at det er smerter, hvor der ikke findes nogen sikker forklaring på dem i form af sygdom eller skader. Smerter i lænden kan vare i kort og længere tid, og man kalder dem kroniske, når de varer mere end 12 uger.

Hvordan føles ondt i lænden?
Smerter i lænden antages at sidde i muskler, sener og de små led i rygsøjlen. Hvis du er i tvivl om, hvad dine smerter skyldes, er det vigtigt at gå til lægen og få det ordentligt undersøgt. Almindelige smerter i lænden kan godt sprede sig til benene, men hvis smerterne går ud over føleforstyrrelser eller styrelsen af benene, bør du søge læge.

Hvorfor får man ondt i lænden?
De mest hyppige årsager bag ondt i lænden er overstrækning eller overbelastning af muskler eller led i lænderyggen. Det kommer tit pludseligt ved at man laver et løft eller vrid i ryggen. Man kan også udvikle ondt i lænden pga. længevarende ensformigt arbejde, og derudover kan psykisk helbred også have en indflydelse på ens smerter.

En dybdegående massage kan forebygge og behandle problemet
Det er vigtigt ikke at forholde sig for meget i ro, når man har ondt i lænden, for så bliver kroppen stiv, og smerter bliver værre.

Man skal have gang i blodcirkulationen og have opvarmet området, og det kan optimeres ved hjælp af en massagepistol, som den her fra Musclepain.

En massage øger ilttilførslen og blodcirkulation, hvilket også optimerer reparationsevnen i dine muskler og led. Med massagen vil ilten bliver hurtigere pumpet rundt i kroppen og ud til musklerne og det fremskynder resitutitionen, så du slipper for smerterne mere end højest nødvendigt.  

Musclepain Pro Massagepistol har vundet flere bedst i test og er anbefalet af både fysioterapeuter og atleter. Den bruges også ofte af folk, der sidder meget på kontor eller har hårdt fysisk arbejde, hvor man ofte oplever smerter i lænden på et eller andet tidspunkt. Slagterapien som massagepistolen anvender kan løsne smerterne i lænden og gøre den mere smidig, så hver bevægelse ikke behøver være smertefuld.
Den hjælper også til at opvarme musklerne, så den kan med fordel bruges efter du har holdt dig i ro, og igen skal have kroppen i gang til dagens gøremål.
Brug den hver dag for at forebygge og behandle smerterne.

Hold dig aktiv
Sørg for at holde dig i gang, også selvom det gør ondt. Det værste man kan gøre er næsten at sidde stille, selvom det er fristende, så hold dig til dine daglige gøremål så godt som muligt og sørg for at bevæge dig lidt hver dag, når smerterne er på deres højeste.
Brug eventuelt massage til at opvarme musklerne inden og tag den værste af smerterne, så du nemmere kan komme igennem din aktive hverdag.

En massage kan også afhjælpe myoser i lænden
Hvis du er typen, der døjer med myoser, så kan massage også være et godt valg til dig. Myoser kommer ofte af en forkert eller ensformig arbejdsstilling eller af stress, og de kan også sætte sig i lænden.

Uanset om du er typen der træner meget eller bare spænder meget i kroppen til dagligt, så er det en rigtig god idé at opvarme musklerne for at forebygge myoser og på den måde kan du komme problemet og smerterne i forkøbet.

Et godt træningsprogram 
Styrketræning og et godt træningsprogram kan også være med til at forebygge og forbedre ens smerter i lænden. Regelmæssig træning kan være med til at holde smerterne på afstand, når først den stærkeste af smerterne har lagt sig. Det er vigtigt at holde sin ryg stærk og smidig.

Når først du har smerter i lænden, kan træning også være et godt redskab til at overkomme det. Det er en god idé at snakke med en professionel før man går i gang for ikke at forværre smerterne. Det kan godt være ubehageligt og gøre ondt i starten, men så længe det ikke skader dig permanent, er det vigtigt at være vedholdende, og derfor kan det være en fordel at træne i grupper, så man ikke mister motivationen.