Ophobning af affaldsstoffer i kroppen

May 05, 2022Niklas Pedersen

Affaldsstoffer, toksiner, giftstoffer, restprodukter. Du har helt sikker hørt nogle af disse begreber blive nævnt i samtaler om krop og sundhed. Det er også tit noget, man taler om i forbindelse med massage, da massagebehandlinger arbejder på at udskille stofferne. Men måske du undrer dig over, hvad det er, hvorfor vi gerne vil af med dem, og hvordan massage kan hjælpe til det. Alt dette kan du blive lidt klogere på her på siden.

Hvad er affaldsstoffer?

Som navnet antyder er affaldsstoffer noget, vi gerne vil skille os af med. Kroppen kan selv danne affaldsstoffer – eksempelvis i forbindelse med fysisk aktivitet. Men stofferne forekommer også som et restprodukt fra den mad og væske, vi indtager. I fødevarer er der en helt masse gode og nærringsrige stoffer, som kroppen har brug. Disse stoffer optages naturligvis, og de hjælper til at holde os sunde og raske.

Men der er også nogle stoffer, som kroppen ikke har brug for, og som den ikke kan nedbryde. Det er dem, vi kalder for affaldsstoffer. Kroppen er rigtig smart, da den for det meste selv kan udskille dem. Her er det leveren, der fungerer som rensningsanlæg. I leveren findes der nemlig enzymer, som kan nedbryde de giftige stoffer og derefter udskille dem gennem urin og afføring.

Udskillelse af affaldsstoffer efter massage

Du har helt sikker også hørt, at massage kan hjælpe til at udskille affaldsstofferne. Det er også rigtigt. Når man får massage, øges blodcirkulationen i kroppen nemlig. Dette sker, fordi massagen stimulerer musklerne, og derved pumpes blodet lettere og hurtigere rundt i kroppen. På den måde kan blodet nemmere transportere affaldsstofferne de rette steder hen, så de kan blive renset ud af kroppen. Massagen hjælper således til at holde kroppen sund, ren og fri for giftstoffer.

Affaldsstoffer i forbindelse med træning

Det er meget natuligt, at kroppen udskiller toksiner som et restprodukt af den kost, vi indtager. Men som nævnt danner kroppen også selv affaldsstoffer, som den gerne skal af med. Dette sker blandt andet, når vi træner hårdt.

Når man bliver presset hårdt til træning, kan man opleve en følelse af, at musklerne syrer til. Denne følelse opstår, fordi der sker en ophobning af affaldsstoffer hurtigere, end kroppen kan nå at skille sig af med dem. Det er ikke farligt. Tværtimod er det nødvendigt at presse kroppen lidt ekstra for at komme i bedre form. I selve øjeblikket kan det blot føre til udmattelse, og at man derfor er nødt til at tage en pause.

Det er naturligvis rigtig vigtigt at huske at give kroppen restitution, når man har trænet. Her kan en massagepistol være god at bruge. For det første er det naturligvis rart for de ømme muskler at få massage. Men derudover fungerer massagepistolen også effektivt til at arbejde med musklerne, så blodcirkulationen omkring dem øges, og affaldsstofferne lettere kan udskilles. På den måde hjælper massagepistolen med at nedsætte restitutionstiden, så du hurtigt kan komme tilbage i træningslokalet.More articles