4 simple råd mod nakkesmerter

4 simple råd mod nakkesmerter

Apr 03, 2021Mie Elgaard

Nakkesmerter er nok den smerte vi mennesker finder mest irriterende. Næst efter rygsmerterne. Hvorfor? Fordi smerter i nakken og baghovedet kan give dig en voldsom og jagende hovedpine. Du har nakkespændinger og kan simpelthen ikke holde ud at være til. Du er langt fra alene! Intet mindre end knap 50% af den voksne befolkning, lider årligt at nakkesmerter. Er du en af dem? Det kan der sagtens gøres noget ved. Læs med hvordan.

Hvordan opstår nakkesmerter?

Den hyppigste årsag til nakkesmerter skyldes primært den arbejdsstilling du sidder i. Når man sidder en hel dag i samme stilling, får du stive og ømme nakkemuskler. Du tænker måske ikke over det, men man sidder helt automatisk og spænder op. Man får hold i nakken, og bliver helt stiv i nakkehvirvlerne. Smerten er svær at komme af med, når først den har sat sig. Hvis man ikke får løsnet op i spændingerne risikerer du, at smerten sætter sig som en myose. Den er straks værre at slippe af med, da den type smerte kan vare helt op til et halvt år.

Andre hyppige årsager er dem der skyldes slidgigt i nakkehvirvlerne, piskesmæld, fibromyalgi, diskusprolaps mellem halshvirvlerne og hovedpine med stråling ned i nakken. Lad os dykke ned i, hvordan du undgår smerterne.


Hvad kan du gøre for at undgå nakkesmerter?

Her får du 4 gode råd mod nakkesmerter. Hvordan du løsner op i de spændinger du har i nakken og hvordan du lindre smerterne.

Justér dit arbejdsmiljø

Mange får problemer med nakken, når de har siddet for længe i samme position. Det er oftest dem som ikke har fået justeret sit arbejdsmiljø korrekt. Sørg for at sidde, så området hvor hofter og overkrop mødes, danner en 90° vinkel. Sænk stolen så dine fødder røre gulvet, og kom eventuelt en pude i ryggen. Lad dine albuer hvile på bordet, mens du bruger computeren. På den måde undgår du at spænde op i skuldrene, og bøje nakken for meget nedad. Skift din arbejdsstilling en gang imellem. På den måde går du også lidt bevægelse i nakken.

Aktivér kroppen

Inaktivitet sætter dine led på pause. Vores største og mest udbredte svaghed er, at vi ofte efter en lang arbejdsdag, falder sammen hjemme i sofaen. Her fortsætter vi den dårlige, inaktive bevægelighed. Vi smider en film eller serie på flimmeren og der kan vi ofte sidde til vi skal i seng. Nakkehvirvlerne har ikke godt at at være i samme overbelastet position, dagen lang. Sørg derfor at få aktiveret din krop i løbet af dagen. Aktiviteten i kroppen er med til at skabe bevægelighed i skuldre, øvre ryg og nakke.

Lav et par nakkeøvelser

Er du tvunget til, gentagende gange, at sidde i samme stive position, i løbet af en arbejdsdag? Det er ikke altid man selv kan bestemme den type af arbejdmiljø man befinder sig i. Derfor kan det være en fordel at tage nakkesmerterne i optrækket, inden de sætter sig. Lav et par nakkeøvelser ca. en gang hver anden time. I tvivl om hvilke? Her får du 2 nakkeøvelser til at undgå smerterne:

  1. Bøj skiftevis nakken frem og tilbage, i en langsom nikke-bevægelse. Kig op, hold nakken spændt i 3 sekunder, og giv slip. Det samme gør du modsat. Gentag 10-15 gange pr. omgang.  

  2. Bøj skiftevis, forsigtigt, nakken fra side til side. Tag fat om modsat øre med den hånd som du bøjer hovedet imod. Uden at trykke hovedet for hårdt, bruger du hånden til at spænde op i nakken. Hold spændingen i 3 sekunder, og giv slip. Det samme gør du modsat. Gentag 10-15 gange pr. omgang.

Ret dig op

Er du en af dem som som altid er blev bedt om at rette op i kroppen? Du er måske blevet bedt om, at skyde brystet frem og kigge op? Så er du en af de heldige. Selvom det ikke altid har føltes sådan.

Kroppen er bygget til, at hovedet skal være lige, i en lodret position, for at belaste nakkehvirvler, muskler og rygsøjle mindst muligt. Hovedet kan virke tungt for nakken, hvorfor det er placeret som det er. Læner du hovedet frem, belaster du nakkens muskler og hvirvler, da vægten her forskydes forkert.

Ret op i kroppen, belast nakken mindre og undgå kroniske smerter.  More articles