Værd at vide om massage

Værd at vide om massage

Feb 08, 2021Mie Elgaard

Har du nogen sinde læst en massageguide, der har været så grundig, at du ikke var i tvivl om præcis, hvilken massage du skulle bruge til hvad? Når du er færdig med denne lille "massageuddannelse", kan du være din helt egen massør.

Din komplette massageguide

Massageguiden her vil give dig en forståelse for alt fra wellnessmassage til fysiurgisk massage. Fra billig massage til luksusmassage. Betragt det som dit eget lille massagekursus. Er du nysgerrig på at læse mere? Det er meget forståeligt.

Hvem vil ikke lære at massere som en fysioterapeut? Eller lære at kunne give sig selv en nakkemassage, der løsner op i alle spændingerne? Det eneste du i virkeligheden behøver, er en massagepistol - også kaldet massagegun - der kan give slagterapi. Det er en af de terapityper, der er hyppigst brugt. Det vender vi tilbage til. Når du er færdig med at læse med, ved du alt, der er værd at vide om forskellige typer af massage.

Lad os starte med at dykke ned i, hvad massage egentlig er for en størrelse. Det er nemlig ret relevant at kende grundstenene, før man kaster sig ud i resten. For tro det eller ej, massage kan være ubehageligt, hvis man ikke ved nogenlunde, hvad man gør.

For at svare på dit spørgsmål, inden vi bevæger os videre: Massager er ikke farlige. Det er blot vigtigt at vide, hvad de forskellige former for massage gør. Så undgår man at forværre de gener, man måske har i forvejen. Stadigvæk nysgerrig? Okay, lad os komme videre.

Hvad er massage?

Ordet 'massage' stammer fra en blanding af det franske og det græske sprog. Det kommer af det fransk ord masser, der betyder 'massere', samt af græsk ord massein, som betyder 'ælte'. Med andre ord betyder massage, at man arbejder i kroppens bløddele. Ælter dem, om man vil.

Der findes forskellige former for massagetyper. De mest brugte teknikker er gnidning, strygning, bankning med fingre, hænder eller en massagemaskine, der giver slagterapi. Det kunne eksempelvis være en massagepistol. En massagepistol er specielt god til at øge blodtilstrømning og afspænde muskler. Hold lige fast i det med den massagepistol. Den vender vi tilbage til senere i massageguiden. Først skal vi kigge lidt på, hvad massage egentlig gør ved kroppen, samt hvad det er godt for.

Hvad gør massage ved kroppen?

Musklerne

Vores muskler udgør omkring 40% af den samlede vægt i kroppen. Når vi arbejder dybt i musklerne, sker der en masse fantastiske ting i og omkring dem. Så snart musklerne bliver stimuleret, pumpes blodet hurtigere rundt i og omkring musklerne. Det gør, at blodcirkulationen øges, og derved renses hele vores system for affaldsstoffer. Det, der sker, er at affaldsstoffer, så som mælkesyre og kultveilte, afgives, så snart musklerne aktiviseres på denne måde.

Massage løsner altså op i spændte muskler, smerter, myoser samt renser ud i kroppens affaldsstoffer. Massage giver desuden varme til musklerne, som gør, at de føles mere smidige og bevægelige. Med en massagepistol er det desuden lettere at skabe varme i og omkring musklerne, så de bliver nemmere at arbejde i dybden med.

Affaldsstofferne

Et af de seje ting, kroppen kan, er, at den selv kan "rense" ud i alle de affaldsstoffer, der har ophobet sig eksempelvis i forbindelse med aktivitet. Kroppen har den egenskab, at den selv holder sig sund og "ren". Dette sker ved hjælp af kroppens blodcirkulation. Så snart blodcirkulationen øges, går udrensningen af kroppens affaldsstoffer for alvor i gang. Med massage sætter man altså gang i cirkulationen i kroppens lymfesystem, hvilket gør, at kroppen har nemmere ved at rense sig selv. Massage er således en måde til at hjælpe kroppens udrensningssystem godt i gang. Du kan læse mere om affaldsstoffer og massage her.

Bindevævet

Det ligger lidt i navnet "bindevæv", at det er væv, der binder vores knogler til vores bløddele samt organer. Man kan opleve at bindevævet mellem musklerne bliver spændt og ømt. Det gør, at musklerne bliver trukket sammen, hver gang de bliver aktiveret. Med massage kan man udøve bindevævsterapi, som går ind og løsner op i selve bindevævet. Det hjælper musklerne til at bliver mindre ømme og opspændte.

Nervesystemet

Kort fortalt er nervesystemet det system, der varetager kroppens mange funktioner. Nervesystemet er delt op i den centrale og perifere del. Hvad de gør hver især, behøver vi ikke at komme nærmere ind på. Det er nemlig det, der sker i kroppen, når vi får massage, som er det interessante. Under massagen aktiveres den del af nervesystem, som får kroppen til at blive rolig og afslappet. Når nervesystemet er roligt, vil din krop takke dig. Med et roligt nervesystem kan massagen nemlig bedre gå ind og løsne op i de områder, som er spændt op. Ligeledes afhjælper det neuropatiske smerter.

Hvor ofte må man få massage?

Det er forskelligt fra person til person, hvor ofte det er godt at få massage. Det afhænger nemlig af hvilke former for udfordringer, man har. Det er derfor også vigtigt at vælge den rigtige massagetype. Du kan læse mere om de forskellige typer af massage her i guiden.

Man kan også altid rådføre sig hos sin massør, som er uddannet til at give personlig vejledning. Er man lige begyndt i behandling hos en massør, anbefales det ofte, at man kommer en gang om ugen eller en gang hver 14. dag. På den måde kan massøren komme til bunds med muskelspændinger og myoser, samtidig med at kroppen får tid til at komme sig og skille sig af med affaldsstofferne, som under behandlingen er blevet løsnet.

Investerer du i en massagepistol, kan du bruge den hver dag. Du kan nemlig vælge mellem forskellige indstillinger og massagehoveder, så du kan tilpasse den til dit daglige behov. Således kan du efter behov vælge alt fra en dybdegående og effektiv massage til en mere blid og afslappende massage. Med en massagepistol kan du ligeledes mindske kroppens restitutionstid og samtidig skabe en rolig stund i en travl hverdag.

Teksten fortsættes under billedet

Hvorfor er massage godt?

Massage er godt, hvis du lider af smerter, dårligt blodomløb, har en myose eller bare generelt er spændt op i kroppen. Samtidig har massage en afstressende effekt på krop og sind, samt en positiv effekt på blandt andet angst og depression.

Har du trænet og er øm i musklerne, kan en god massage også gå ind og optimere din restitution. Det betyder, at du hurtigere er klar til den næste fysiske aktivitet. Derudover kan massage også være med til at lindre følgende smerter:

  • Smerter i skulder
  • Smerter i hofte
  • Smerter i lænden
  • Smerter i ryggen
  • Smerter i lårene
  • Smerter i lysken
  • Smerter i arme
  • Smerter i brystet
  • ... og mange flere

Hvor på kroppen, du ønsker at lindre smerter, afhænger meget af hvilket massageudstyr eller massageform, du gør brug af. Inden du booker en massebehandling, eller køber en massagepistol, kan det være en fordel, at du sætter dig lidt ind i de forskellige massagetyper. Så er du sikker på, at du får den behandling, der passer til dig.

Massagetyper

Der findes utrolig mange steder på kroppen, som har hver sit smerteniveau og spændinger. Det er derfor vigtigt at mærke efter i kroppen, og give den hvad den har brug for. Det kan dog godt være svært at finde rundt i alle de typer af massager, der findes til de mange forskellige situationer. Fællesnævneren for alle massager er, at de kan være med til at lindre smerter eller løsne eventuelle spændinger. Her ser du nogle af de mest kendte massagetyper, som du også kan læse om her i guiden:

Som du kan læse, kommer massage i mange typer og størrelser. De massagetyper, der bliver nævnt her, er kun få ud af mange. Specielt via slagterapi har mange af disse massager succes med at afhjælpe folk med deres gener. Typisk vil man vælge den massage, der passer bedst til den hverdag, man har. Eksempelvis vælger man ud fra, hvad det koster eller hvor lang tid, det tager. Her i massageguiden kan du læse mere om, hvad de forskellige typer er og kan.

Slagterapi - Massageformen du gerne vil kende til

Teksten fortsættes under billedet

Som tidligere beskrevet er slagterapi en af de metoder, som er bredest brugt indenfor de mange forskellige typer af massage. Slagterapi er konstante trykimpulser, som går i dybden i alt, hvad der hedder muskler og væv. Hos en massør bruger man typisk hænderne og fingrene til at banke med gentagende slag. Dog kan det være rigtig svært for fingre og hænder at komme helt i dybden og fange det problem, der sidder og generer.

Der er flere og flere massører og fysioterapeuter landet over, som er begyndt at gøre brug af massagepistoler. En massagepistol er kendt for at kunne komme dybere ned samt have en større smertelindring. Vil du læse mere om massagepistoler og slagterapi? Læs mere om slagterapi her.

Hvad koster massage?

Der findes utrolig mange massagetilbud rundt omkring på nettet og i bybilledet. Nogle tilbud kan naturligvis være gode, men man kan også risikere at ramme et tilbud, der går hånd i hånd med kvaliteten. Det er ikke alle, der har læst deres lærebog i massage, før de vælger at sætte gang i en forretning. Når det kommer til massage, må man endelig ikke gå på kompromis med kvaliteten. Om det så bare er en enkelt rygmassage, eller noget så simpelt som en ansigtsmassage. Din krop fortjener massage af god kvalitet.

Vælger du en massagepistol er det ligeledes vigtigt at investere i en, der er ordentlig, så du er sikker på, at kvaliteten også er i top. Fordelen ved en massagepistol er desuden, at du kun behøver at investere i den én gang, hvilket gør det til en god forretning. Når først du har massagepistolen, har du massage til rådighed hele tiden, og du kan gøre det hvor end, det passer dig.

Når det kommer til kroppens helbred, er det vigtigt, at massøren har styr på, hvad han eller hun gør. Massagepriser kan variere meget alt efter hvilken massage, der er tale om. Læs med her i guiden og bliv klogere på kvaliteten af de forskellige massagetyper, der findes. Når du er færdig med at læse, ved du forhåbentlig mere om hvilken massage, du ønsker at investere i.

En tidspresset hverdag

Har du en travl hverdag, og har du svært ved at skulle køre ud til flere behandlinger om måneden? Udover den lange køretur kan det også være svært at skulle sætte en hel time af til at ligge på en massagebriks. Det kan resultere i, at man slet ikke får slappet af. Man ligger i stedet og tænker på alle de ting, man kunne have nået i den tid. Man betaler mange penge, men man føler måske ikke, at man får den oplevelse, som man havde forventet. Sådan er der mange, der har det. Men frygt ej - du er kommet til det rette sted. Denne massageguide er nemlig skabt for at hjælpe dig, der har brug for at blive klogere på, hvilken massetype der passer til lige præcis dig og din hverdag.

Med eksempelvis en massagepistol, eller andre massageapparater, kan du nyde en god massage derhjemme. Du er hverken afhængig af en partner, massageolie eller meget tid. Du kan bruge den om aftenen, når børnene er lagt i seng, eller når du venter på, at lasagnen bliver færdig. Selv når du sætter dig til at se en film om aftenen, kan en massagepistol give en hurtig afslappende effekt, samtidig med at den afhjælper de smerter eller gener, du kunne ske at have.

Det vigtigste er, at du får et massageapparat, der er let tilgængeligt og nemt at bruge i din hverdag. Vælg endelig ikke en, der er for tung. Det vil ødelægge charmen i hjemmemassagen og blot gøre det besværligt. Derudover er det også meget nemmere at have den med på ferie, hvis du vælger en, der er let og praktisk. Det gode ved at købe et massageapparat er desuden, at det kun koster dig et beløb en enkelt gang. Du køber den og skal aldrig tænke på at have penge til massage igen. Nu har du blot massagen lige ved hånden, når du har brug for det.

En hverdag med tidsoverskud

Hvis du er en af dem, der har plads til at sætte tid og penge af til en massage en gang om ugen, er du heldigere end hele 42% af Danmarks befolkning. For dig er det vigtigt, at du finder et sted, hvor du føler dig behageligt tilpas. Med fare for at lyde forkert, så er det vigtigt, at din massør lytter til dig og lærer din krop og dens specifikke behov at kende. Som nævnt tidligere er det vigtigt, at massøren kan sit kram, og du må derfor altid gerne stille spørgsmål, hvis du oplever ubehag under massagen. Massage handler om tillid, så brug endelig tid på at finde en massør, som du stoler på og er tryg ved. Det er din tid, og det er vigtigt, at det er en rar oplevelse for dig.More articles